Ударение в английски език (Word Stress in English) - словесно, фразово и логическо ударения

Видове ударения.
Ударението в английски език (Word Stress in English) е въпрос от принципно значение и е пряко свързано с интонацията. Отличават се три вида ударения
Словесно,
Фразово и
Логическо.



Словесно ударение.
Словесно ударение в английски език или ударение в думите се използва в рамките на една отделна дума и от него зависи произношението (фонетиката) на думата. Ударение се поставя в думи с повече от една срички. Означава се с апостроф [‘] пред ударена сричка. Поставя се само в транскрипцията на думата. Сложните думи обикновено имат две ударения - главно и второстепенно. В транскрибцията второстепенно ударение се означава с [,] пред ударената сричка:
engineer [,endʒi’niə].

Фразово ударение в английски език.
Фразовото ударение в английски език се използва в съчетание от думи и тази от тях, върху която то пада, се чете с подчертана интонация. Някои от думите във фразата се произнасят по-силно от останалите (неударени) думи. Такива ударени думи обикновено са носители на смисъла в съчетанието:
съществителни,
прилагателни,
основни глаголи,
числителни,
наречия,
въпросителни и
указателни местоимения.
А без ударение във фразите остават служебните думи и спомагателните глаголи. Неударени думи са:
съюзи,
предлози,
второстепенни глаголи,
лични и
притежателни местоимения.

Логическо ударение
Логическо ударение в английски език се използва, когато се налага да отделим дадена дума от някой израз или в изречение и това е валидно на нивото на цяло изречение. Например:
Where do you live?
What do you do?








Няма коментари:

Публикуване на коментар