Диалекти в английски език (Dialects in English)

Прието е да се счита, че английския език има два основни диалекта:

- Британски английски (British English) и
- Американски английски (American English).

Други диалекти.
Канадският английски е близък по произношение към американския английски, но често използва британските норми за правопис. Има един вариант на британския английски, който се използва в страни като Австралия, Нова Зеландия, Южна Африка, Великобритания и носи названието  Commonwealth English - английски език на Британското съдружие от нации.

Независимо от различията, характерни за различните страни от съдружието, този вариант ясно се отличава от американския диалект и се използва, например, като един от официалните езици на Европейския съюз. В британския и американския варианти има доста различия в произношението, в лексиката, в граматиката, които могат да доведат до недоразбиране или пълно неразбиране.

Бернард Шоу е писал, че САЩ и Великобритания са "две страни, разделени от общ език". Подобно изказване се приписва и на Уинстън Чърчил. Усредненият вариант на английски език, използван в международното общуване, се нарича Mid-Atlantic English (Средноатлантически английски).

Сленгове, въз основа на английски език.
Освен основните варианти на английски език, съществуват огромен брой сленгове, появили се в резултат на използване на английската лексика в други езици. Например:
Franglais - френско-английски
Spanglish - испано-английски,
Germish - германо-английски,
Chinglish - китайско-английски,
Runglish - руско-английски,
Engrish - японо-английски, образци от който често се използват в различни инструкции за битова техника.

На основата на английски език са създадени редица жестови езици и някои изкуствени езици, като Europanto. За целите на международното общуване в специални области, в това число и в областта на науката и техниката, се използват опростени варианти на английски език, като
Special English,
Basic English,
Seaspeak,
Airspeak,
Policespeak.


Това е основаната информация по темата с диалектите в английски език (English Dialects), както и посочване на основните от тях.






Няма коментари:

Публикуване на коментар