Орфография или правопис (spelling)

Съществена разлика между използването на двете понятия орфография или правопис (spelling) няма. И двете представляват система от правила за правилно изписване на думите на английски език. Понятието "орфография има гръцки произход "orthographia", в което "orthos" – означава "правилен", а "graphia" се образува от "grapho" – и означава "пиша" или "изписвам".


Английска орфография.
Орфографията на английски език се счита за една от най-трудните за научаване сред другите индо-европейски езици. Отразявайки сравнително вярно английската реч от периода на Възраждането, тя изцяло не съответства на съвременната устна реч на британците, американците, австралийците и другите носители на езика. Голям брой думи в писмен вид включват букви, които не се произнасят при четене и обратното - много произносими звуци нямат графични еквиваленти.

Правила за четене в английски език.
Така наречените "правила за четене" в английски език са съпроводени с толкова висок процент на изключения, че на практика губят своя смисъл. Изучаващите езика се налага да заучават изписването (правописа) и четенето (произнасянето) на всяка нова английска дума. Поради тази причина, в английските речници е прието да се показва транскрипцията на всяка дума. Един известен лингвист нарича английската орфография "национално бедствие".






Няма коментари:

Публикуване на коментар