Английски проценти (Percent или per cent)

Процент или Percent.
Думата "процент" на български или "Percent" (съкратено "р. с.") на английски език има имат почти едно и също звучене, произход и значение. Но все пак има известни различия, с които е добре да се съобразяваме, ако искаме да говорим правилен английски. Думата има латински произход от "pro centum", което означава "една стотна", т.е. процента е дроб, при това - десетична дроби то от втора степен - от тези, които са кратни на сто.

3 процента = 0,03 – three percent

Знакът за процент е "%" навсякъде по света.
В английски език за "процент" се ползва думата "percent", а в американския английски понякога се използва "per cent". Понятието си има графично изображение - "%", а то си има история на произход от 1685 година. Тогава в Париж била издавана книгата "Ръководство за търговска аритметика", където се говорело и за проценти, които тогава се обозначавали като "cto" - съкратено от "cento", печатаря, който правил набора взел тази дума за дроб - буквата "с" помислил за 0, буквата "t" - за наклонена чертичка, и така напечатал "%".

Обозначаване (изписване) на проценти.
Проценти се обозначават или изписват на английски език по следния начин:
2% или 2 per cent. или 2 р. с. - чете се: two per cent.
Дробни части от един процент се обозначават по следния начин:
3/8 % или - per cent., или 3/8  p. с. - чете се: three eighths per cent. или three eighths of one per cent.);
1/2 %, или  1/2 per cent., или - p. с. - чете се: а half per cent. или a half of one per cent.;
0.2 %, или 0.2 per cent., или 0.2 p. с. (чете се: nought point two per cent. или nought point two of one per cent.).

Има ли множествено число за "Percent"?
Оригиналното е "Per cent." (съкратено р. с.), както и българската дума "процент", произлизат все от латинското "pro centum" (буквално означаващо "за сто"), но в български език тези две думи са се слели в една, която става съществително и се използва при нас както в единствено, така и в множествено число (проценти). Но тук обърнете внимание, че в английски език думата "cent" не приема окончание "-s". Ето, обърнете внимание:
1 % — one per cent.
2 % — two per cent.
50% — fifty per cent.
2,5% — two point five per cent.

Това са основните данни и особености за писане, четене и значение на английски проценти (Percent или per cent), които може да Ви се наложи за използвате в ежедневието. Някои по-сложни неща за процентите, свързани с финансовите пазари, бизнеса и банките (при отпускане на кредити и заеми) не са предмет на разглеждане тук.





Няма коментари:

Публикуване на коментар