Английският звук [ j ] (English sound [j]) прилича на "й"

Английският  звук [ j ].
Английският смесен звук [ j ] - нито гласен, нито съгласен, ни дава възможност и основание да направим разлика и съвсем ясно да разграничим двете понятия "звук" и "буква" в английски език. Ето, в случая [ j ] е английски звук, подобен на българското "й" (мой, свой, дай), докато "j" е английска буква, която се произнася (озвучава) като "дж".

Английската буква "j".
Всеки знае основното английско правило - "едно се пише, друго се чете", но всеки ясно разграничава разликата между "звук" и "буква". Буквата "j" ([ ʤi: ] , на във форумите се обсъжда и един пример с думата "Reykjavik", където тази буква се произнася като "й") е това което нормално четем и тя принадлежи на английската азбука (заимствана от латинската). Докато [ j ] е звук от английската фонетична азбука, изписва се в квадратни скоби и заедно с други те звуци от фонетичната азбука, служи за озвучаване (транскрипция) на писмената английска реч.

Признасяне на звука [ j ].
Иначе, английският звук [ j ] никак не е сложен и се произнася почти като българското "й", но малко по-неотчетливо, по-слабо, без напрежение, по-кратко - кратък, средноезичен сонант (с уговорката, че понякога се приема и за гласна). При произнасянето на [ j ] гърба на езика е приповдигнат към твърдото небце, но е по-ниско отколкото при нашето "й". Краят на езика е леко притиснат към горните корени на зъбите, образувайки проход за въздуха по средата на гърба на езика.

Английският гласно-съграсен звук [ j ] може най-добре да заучите в английските думи:
[ jet ] yet - още не, все още
[ jel ] yell - крещя
[ jes ] yes - да
[ ji:ld ] yield - поддавам се

Писмено звука [ j ] се изписва с английската буква "y" [ wai ],
ако след нея идва гласна буква:
yet,
yes,
yell,
yield,
yard,
yoke.
Но звука [ j ] не винаги има писмено съответствие.
Например в думите
cure,
pure,
tube,
super,
humid -
виж транскрипцията и произношението им по-долу.

Преди гласни.
Английския съгласен звук [ j ] винаги е последван от гласен звук и представлява приплъзване към нея. Звукът е много слаб и кратък и езика веднага приема положението, необходимо за произнасяне на следващата гласна:
yes [jes] да,
yet [jet] все още,
yellow ['jelou] жълт,
young [jAN] млад,
year [jW] година,
use [jHs] полза,
new [njH] нов.

След глухи съгласни.
След глухи съгласни звуци, особено след такива, които се произнасят с аспирация(придихание), фонемата [ j ] се заглушава, иначе такива звуци, като [p, t, k] ще бъдат възприемани като [b, d, g]:
cure [kjuq] лечение,
pure [pjuq] чист,
tube [tjHb] тръба,
super ['sjHpq] супер,
humid ['hjHmId] влажен.
You are young yet, aren't you? – Ти си още млад, нали?


Да се надяваме, че стана ясно всичко необходимо за това, как се пише и произнася английският звук [ j ], който донякъде  прилича на българското "й", но не съвсем. И също, каква е разликата между звук и буква, което е много важно в английски език.







Няма коментари:

Публикуване на коментар