Многоточие или три точки (Ellipsis or Three Dots)

Какво е многоточие?
Понятието "многоточие" често напълно се смесва с препинателния знак "три точки" [...], но всъщност това не е много точно. Първото отразява значението и смисъла на понятието, а второто е техническото изпълнение. И за да стане още по-по-, многоточие могат да бъдат също три удивителни [!!!] или три въпросителни [???]. Срещат се хоризонтални, вертикални и диагонални многоточия, като в езиковия смисъл ние имаме предвид преди всичко хоризонталните. Между многоточието и останалия текст се оставя празен интервал, докато между трите точки не се оставят празни интервали. Многоточието е цялостен знак, който не може да бъде разделян и пренасян на нов ред.

It was decided … that English should be spoken in the USA.
Jack has never ...
His appearance was untidy ... his shoes was dirty, the coat was torn.

Многоточие в английски език.
Още по-сложно е понятието "многоточие" (ellipsis или three dots или dot-dot-dot) в английски език. "Ellipsis" с множествено число "ellipses" произлиза от древния гръцки език - ἔλλειψις, élleipsis, със значение на незапълнено, липсващо, пропуснато, недоизказано. Иначе и в английския техническото наименование на серията от три точки е "three dots" или "triple-dot" или просто "dot-dot-dot".

Срещат се и други наименования на същия знак, според различните области, в които се използва - suspension point, points of ellipsis, periods of ellipsis, or colloquially и др. Често, в произведенията на съвременни английски и американски писатели, в края на незавършено по смисъл изречение, вместо многоточие се поставя тире. По този начин се подчертава, че зад пределите на написания текст остава още много, за което трябва да се досети читателя - даже е възможно да се поставят и две тирета.

Значение на препинателния знак "точка-точка-точка".
Обикновено значението на трите точки като препинателен знак (Punctuation mark) е указание за умишленото пропускане на дума, израз, изречение или цял абзац в даден английски текст без да се променя оригиналното значение на текста. Според своето място в изречението или според контекста на изказването, трите точки могат да показват
незавършена мисъл или фраза,
скрит смисъл,
недоизказаност,
деликатно пропускане от текста на по-груби думи,
особености на устната реч (малка пауза, вдишване, замисленост),
вълнение на говорещия,
израз на затихване, недовършен цитат,
недовършено изброяване и ... т.н.
Понякога, чрез многоточие се цели постигането на многозначителност или да се заинтригува читателя с недоизказаност.

Примери за използване на многоточие.
В незавършени по смисъл изречения:
“Apparently you ladies don’t realize this is private room,” he said, “and you’re interrupting a dinner party which isn’t….”
В зависимост от вида на изречението, след многоточието то може да завърши с някой от главните препинателни знаци - точка, въпросителна или удивителна.
Показване на колебание или вълнение:
“I mean… my brother’s I really glad to see you!”
Съкратена версия на оригинала.
Когато се използва при непълно цитиране,
като многоточие в този случай може да има в началото, в края или по средата, в зависимост от мястото на пропуснатия текст.
Показване на пауза в речта на героя:
“I think… I think you’re right,” said Kate.


Това са основните моменти по отношение на препинателния знак многоточие или три точки (Ellipsis or Three Dots), както и случаите на употребата му в английски език. Тук ще пропуснем значението му и смисъла му при използването му в математиката, полиграфията, информационните технологии и програмирането.





Няма коментари:

Публикуване на коментар