Дифтонги (Diphthongs) в английски език

Какво е дифтонг (Diphthong)?
Дифтонг (Diphthong) е сложен звук, в състава на който влизат два звука. В повечето случаи, различните дифтонги могат да се разбият на два звука, но не и писмено. Понеже в много случаи един от съставните звуци на дифтонга (ако се използва отделно), има друго обозначение. Например, за дифтонга [au] - в английски език няма отделен транскрипционен знак за [a]. Поради тази причина, повечето дифтонги се обозначават не като съвкупност от съществуващи звуци, а свои собствени транскрипционни знаци.


Произход на понятието.
Понятието "дифтонг" има гръцки произход (diphthongos), като буквалното му значение е "с два звука" или "с два тона", т.е. това са звуци, чиято артикулация предполага плавно преминаване от единия звукотип към другия. Обикновено, в дифтонгите, единият от компонентите им се явява сричков, а другият не е.
Ако сричков е първия компонент, то имаме низходящ дифтонг.
Ако сричков е втория компонент, имаме възходящ дифтонг.

Обозначаване на дифтонгите.
Често, дифтонгите се обозначават писмено със съчетания от две букви, които се четат еднакво практически във всички случаи. При това, прочитането на буквите на съвпада с тяхното произношение като азбучни букви.

Примери за дифтонги в английски език:
[au],
[ai],
[ei],
[oυ],
[oi],
[ie],
[eu],
[εe],
[υe].

Примери с английски думи, в чийто състав има дифтонги:
made,
late,
how,
house,
fight,
bone,
coin,
tear,
cope,
fair,
sure.

Диграфи.
Когато говорим за дифтонги, не бива да бъркаме това понятие с понятието "диграфи" - устойчиви съчетания от две букви (според английската азбука - така се изписват). Често те се произнасят като един звук. Такива примери са:
[ei],
[oi],
[o:].

Примери с диграфи в английски думи:
vein,
oil,
August,
maid,
loud,
day,
oak,
see,
mean.

За пълнота по темата, ще споменем, че има и трифтонги.
В английски език, освен дифтонги, приложение намират и трифтонги - това са сложни звуци, които се състоят от три отделни звукови компонента, които образуват една сричка. Ето някои примери:
fire,
liar,
hour,
our,
sour.


Да се надяваме, че написаното до тук изяснява в достатъчна степен какво означава понятието дифтонги (Diphthongs) в английски език, заедно с достатъчно показателни примери по темата с английски транскипционни знаци и английски думи.





Няма коментари:

Публикуване на коментар