Въпросително изречение в английски език

Видове въпросителни изречения.
В английски език въпросителните изречения биват: общи, специални, алтернативни и потвърдителни.


1. Общ въпрос.
Например, «Довечера ще ходиш ли на събрание?» В този случай се очаква да получите само потвърждение или отрицание на изказаната мисъл. Очаквания от събеседника отговор е само «да» или «не». В английски език такъв въпрос се задава като се промени реда на думите (обратен словоред), в сравнение с утвърдителното изречение.

2. Специален въпрос.
Например, «С кого ще ходиш довечера на събрание?» Къде, Защо, Кога ще ходиш….? Задава се когато очаквате да получите конкретна информация за някакво събитие, предмет, явление… Тези въпроси започват с въпросителна дума: кога?
-  when?, къде?
-  where?, защо? 
- why?, кой?
-  who? и т.д.

3. Алтернативен въпрос.
Например, «Ти довечера на събрание ли ще ходиш или на кино?», «Какво да Ви предложа, чай или кафе?» Този въпрос се поставя с цел да предложите на събеседника си алтернативи - това или онова. Избира се между два или повече предмета, действия, качества … Тези въпроси се строят структурно на основата на два общи въпроса съединени със съюз, като при това във втората част на изречението се пропускат повтарящите се елементи, като се оставят думите, съдържащи алтернативата.

4. Потвърдителен въпрос.
Например, «Ти довечера ще ходиш на събрание, нали така?» Поставят се с цел да се получи допълнително потвърждение за верността на изказваната мисъл. Структурно се състоят от две части - разказно изречение и кратък въпрос.





Няма коментари:

Публикуване на коментар