Залог на глагола в английски език. (Voice of the verbs / Verbs Voice)

I. Залогът описва отношения и участници в събитието.
В английската граматика, залогът (voice или diathesis) на глаголите описва отношенията между действието (или състоянието), които глаголите представят и участниците в събитието (субект, обект и др.). Затова залога не бива да се бърка с времената на глаголите, които са свързани с времето на действието.

  
II. Видове залог.
Когато субекта е фактора или извършителя на действието, глаголът е в действителен залог (Active Voice). Когато субекта е потърпевшия, целта, получателя на действието, глаголът е в страдателен залог (Passive Voice). Т.е. формата на залога показва дали подлога е лицето (предмета), извършващ действието или е подложен на неговото действие, т.е. е получател на действието.

Действителен залог (Active Voice).
Действителният залог (Active Voice) се използва когато подлога обозначава лице или предмет, които сами извършват действието, изразено от стазуемото. В тази форма могат да се използват както преходни глаголи (transitive verbs), така и непреходни глаголи (intransitive verbs).
Примери за действителен залог (Active Voice):
http://www.dailywritingtips.com/wp-content/uploads/active-voice.jpg
The cat ate the mouse.
Her son catches fly balls.
The company made a huge profit.
We will mail our proposal next week.

Страдателен залог (Passive Voice).
Страдателният залог (Passive Voice) се използва когато подлога, обозначаващ лице или предмет, е подложен на въздействие от страна на друго лице или предмет. В тази форма се използват само преходни глаголи (transitive verbs).

Примери за страдателен залог (Passive Voice):
  • The mouse was eaten by the cat.
  • The ball was caught by the first baseman.
  • The duty is performed by the new recruits.
  • A huge profit was made by the company.
  • Our proposal will be mailed next week.

Форми за времена при използване на залог.
В крайна сметка, залогът показва дали подлога извършва действие или е подложен на действие. Формите за времена в действителен залог имат съответстващи им форми за времена в страдателен залог, но перфектните продължителни времена (perfect continuous tenses) и бъдеще продължително време (future continuous tense) обикновено не се използват в страдателен залог. Като цяло, само преходните глаголи се използват в страдателен залог.
John wrote a letter. – The letter was written by John.
Джон написа писмо. - Писмото беше написано от Джон.




Няма коментари:

Публикуване на коментар