Думите That (Those) като заменители на съществително

Думи заместители на съществителното.
Често в английски език се използват думи заместители на съществителното. Те се превеждат с думата, която заместват, с думите "този", "който" или изобщо не се превеждат. Най-често в ролята на дума заместител влизат местоименията, които могат да се използват като съществителни или като прилагателни.


Примери:
Tell her that I miss her” “I’ll do that. – Кажи й, че тя ми липсва.
You said she was the one who stole the money. Well, that’s wrong  –  Ти каза, че тя е тази, която открадна парите. Всъщност, това не е вярно.
That (those) най-често се съпровождат с определение, което се води от предлога of. Определението при думите that (those) може да бъде изразено с Participle I или Participle II:
This mesod is more efficient than that of your team. - Този метод е по-ефективен от този на вашата бригада.
This machine is more powerful than that operating in our shop. - Тази машина е по-мощна от машината, работеща в нашия цех.
Our methods of work are more efficient than those applied in other countries. - Нашите методи на работа са по-производителни от тези, които се използват в други страни.

Използване на думи заместители.

This  (these) като думи заместители се използва по отношение на предмети, които се намират наблизо. That (those) се използва за по-отдалечени предмети. Местоимението that може да се използва вместо личното местоимение it. Тези думи се използват като заместител на съществителното, за да се избегне повторението.






Няма коментари:

Публикуване на коментар