Инфинитив (the Infinitive)

Инфинитив в английски език.
Инфинитив в английски език е нелична форма на глагола (Non-Finite Forms of the Verb), която само назовава действието и изпълнява функции както на глагол, така и на съществително. Инфинитива отговаря на въпросите "какво правя?", "какво да направя?". Формален признак за инфинитив е частицата "to", която стои пред него, макар че в някои случаи се пропуска. Отрицателна форма на инфинитив се образува с частицата "not", която се поставя пред него.

Try not to use bad language! - Постарай се да не употребяваш груби думи.
It was difficult not to speak. - Беше трудно да не се говори.


Неличните форми на глагола (Non-Finite Forms of the Verb).
Добре е да се знае, че неличните форми на глагола (Non-Finite Forms of the Verb) се различават от личните форми по това, че нямат категории за леце, число, време (в обичайното разбиране - настояще, бъдеще, минало) и наклонение. Те не могат да изпълняват самостоятелно ролята на сказуемо в изречение. Неличните форми имат само две категории - вид и залог. В изречението те влизат в състава на сложно сказуемо или да бъдат част от формата за просто сказуемо, а могат да изпълняват функции и на други части на изречението. Към тях се отнасят: Инфинитив (the Infinitive), Причастие (the Participle) и Герундий (Gerund).

Форми на инфинитив.
Инфинитивът в английски език има шест форми, от които четири в действителен залог (Active) и две в страдателен залог (Passive). От тях само една Indefinite Infinitive е проста, а останалите са сложни. Простата форма на инфинитива се счита за основна или първа форма на глагола и го представя в речниците. В съвременния английски се използват преди всичко простите форми на инфинитива (действителни и страдателни). Сложните форми се използват рядко, когато възниква опастност да се изкриви значението и смисъла на изказването.

Като глагол, инфинитива може:
- да има при себе си пряко допълнение:
to write letters - да пиша (какво?) писма
to sing a song - да пея (какво?) песен
- да се определя от наречие:
to speak loudly - да говоря (как?) високо
to walk quickly - да вървя (как?) бързо
- да влиза в състава на сложно сказуемо:
I can speak English. - Аз мога да говоря английски.
   
А поради това, че притежава още признаци и на съществително, може да изпълнява функциите на подлог и пряко допълнение, както и да се използва в ролята на всяка една част на английското изречение, освен на просто сказуемо. Особено внимание трябва да се обърне на това, че инфинитив се използва в три синтактични комплекса, които са:
- обектен инфинитивен израз или сложно допълнение (най-честото използване);
- субектен инфинитивен израз или сложен подлог;
- инфинитивен израз с предлога "for".

Синтактически комплекси за инфинитив.

Вероятно не всеки англичанин знае, че се изразява с помощта на синтактически комплекси, но те отдавна и здраво са влезли в английската реч. Чрез тях се икономисват излишни думи и позволяват по-компактно, в едно изречение, да се изрази мисъл. При превода на български език на такива английски изрази трябва да се прибягва до подчинени изречения. Със времето, чрез тренировка и практика, може да се научите сравнително свободно да владеете тази форма, без да забелязвате споменатите комплекси в своята реч, считайки тези модели за построяване на изказванията съвсем естествени.





Няма коментари:

Публикуване на коментар