Цифра в английски език (Figure in English)

Понятие за цифра.
Много хора бъркат понятията за цифра и число, а те са едни и същи както в английски език, така и в останалите езици. Ако направим аналогия с азбуката и буквите, то "цифра" е равностойно на понятието за буква, а "число" е равностойно на понятието за дума. И така цифрата е графичен знак, също като буквата, но служи за изписване на числа в аритметиката и математиката. Арабските цифри са десет на брой: 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, докато 5788 е число (или цифров код), изписано с цифрите 5, 7, 8, 8.



Терминът "цифра" идва от латинското cifra, което пък идва от арабски език и има значение на пусто, нищо, нула. Системата от знаци за записване на числа се състои от цифри. Освен най-известната система за изписване с арабски цифри, има и други цифрови системи:
- римски цифри (I V X L C D M),
- цифри от шестнадесетичната система за броене (0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A B C D E F),
- цифри на маите (от 0 до 19),
- двоичен код - 0, 1.
В някои езици (древно гръцки, иврит, църковно славянски) има системи за записване на цифрите с помощта на букви.

Разлика между понятията "цифра" и "число".
Както стана дума вече по-горе, цифрата е графичен знак (символ), с чиято помощ могат да се записват числа. "Число" е понятие, което отразява количество. Например, числото "7" изразява някакво количество, а това число е изписано с цифрата "7". Значи, числата служат за отброяване на предметите, измерване на величини или стойности (дължина, отсечка, време, скорост, ускорение, сила, напрежение, срок и т.н.).






Няма коментари:

Публикуване на коментар