Английският звук - æ

Краткият английски звук [ æ ].
В българския език няма звук подобен на английското [ æ ]. Това е кратък, отворен звук. При произнасянето на [ æ ] е нужно ъглите на устата да се изтеглят малко  встрани, езика да се разположи максимално плоско в устата и енергично да се отпусне челюстта. Англичаните не отварят устата си, произнасяйки този звук, но умеят да поставят езика си плоско в устата.


Правилно произнасяне на [ æ ].
За да заучите правилно произнасянето на английският звук [ æ ], е необходима енергична работа с челюстта. В идеалния случай трябва да се чува широк вариант на звука "е" с примес на звука "а". Този звук непременно трябва да научите да произнасяте правилно, за да произнасяте сходни думи с него, като:
"pan" - "pen".

Сравнете как звучи [ æ ] в английските думи:
[ nærou ] narrow - тесен
[ mæp ] map - карта
[ æd ] add - добавям
[ fæmili ] family - семейство
[ ækt ] act - действие
[ bæd ] bad - лош
[ æn ] Ann - Ана
[ ælis ] Alice - Алиса
[ plæn ] plan - план
[ læmp ] lamp - лампа

Буквата "a" като [ æ ].
Писмено звука [ æ ] се предава с буквата "a", която се чете като [ æ ], ако след нея има една или няколко съгласни букви:
cat,
sand,
map,
plan,
Ann.

Разлики между [ e ] и [ æ ].
Обърнете внимание на разликата между краткия звук [ e ] и [ æ ]. И двата звука са кратки, но разликата между тях се състои в степента на откритост. Звукът [ æ ] е много открит, като при произнасянето му езика се поставя максимално плоско в устата, а челюстта се отпуска ниско. При произнасяне на [ e ] челюстта почти не се отпуска, езика е в основата на долните зъби, устните са разтегнати.
[ send ] - [ sænd ] – send - sand – пращам - пясък
[ sed ] - [ sæd ] – said - sad – казал - тъжен
[ bed ] - [ bæd ] – bed - bad – легло - лош
[ lend ] - [ lænd ] – lend - land – заемам - земля
[ pen ] - [ pæn  ] – pen - pan – писалка - тиган


Това са най-важните правила при заучаване на произнасянето на  английският звук [ æ ], които е желателно да усвоите добре, за да говорите правилно английски език.





Няма коментари:

Публикуване на коментар